01/2003

číslo 01, ročník 96/2003

Obsah

Ivan Váňa: Naše červená vína    3

Z redakční pošty    4

Spolkové informace
Jiří Sedlo: Tak a je to tady    6
Informace z ČMVVU    6
Informace z Moravínu    7
Informace z Čechu českých vinařů    7

Česká republika a Evropská unie
Jiří Sedlo, Martin Půček: Seminář „Problematika sektoru víno v Evropě v nejbližším desetiletí“    8

Z Vinařského fondu    10

Vinohradnictví
Petr Ackermann: Možnosti hubení plevelů v révě vinné    12
Jan Stávek: Frankovka – trend tří století        14
Stanislav Štefka: Šlechtitelská stanice Polešovice - netradiční ohlédnutí rostlinolékaře    17
Soutěž v řezu révy vinné 2003    24
Jiří Sedlo, Martin Půček: Sklizeň moštových hroznů v roce 2002        33

Vinařská povídka
„Odkyselování“ vína sodou bicarbonou

Lidová moudrost
Přísloví a pořekadla o víně

Vinařské technologie
Upravení hladiny kyselin v moštech a vínech    18
Dopad způsobu ošetřování půdy na kyselost moštu a vína    18
Z abstraktů amerického vědeckého tisku o vinařské technologii    32
Karel Rájecký: Vinný kámen

Vinařství v zahraničí
Ondřej Mikeš: Vinařství regionu Anjou-Saumuru v údolí řeky Loiry    19

Vinařské osobnosti
Jiří Sedlo: Karel Votruba    35

Vinařova kuchyně
Milan Magni: Ve znamení zvěrokruhu: Víno a studená kuchyně - Vodnář (Aquarius)    37

Obchod vínem
Zuzana Foffová: Vinař je vlastně umělec, tvrdí Ken Chase (rozhovor)    38

Z redakční pošty
Putování za vinařstvím Znojemska z pohledu turistů    40

Recenze
Helena Baker: Sýr je bratr vína – Milan Magni    41

Vinařské aktivity
Odborné semináře Moravínu    36

Zprávy z domova i ze světa    42

Nahoru

 

Ra__en__.jpg