02/2004

číslo 02, ročník 97/2004

Obsah čísla:

2004-02

Obsah

Z redakční pošty 52

Spolkové informace


Martin Půček: Finanční prostředky pro letošní dotace 54
Informace z ČMVVU 54
Soutěž v řezu révy vinné 2004 55
Informace z Moravínu 56
Informace z Cechu českých vinařů 56

Vinařský fond
Aktuálně z Vinařského fondu 56

Vinohradnictví


Pavel Pavloušek: Výsledky pokusů se stolními interspecifickými odrůdami na Zahradnické fakultě – Vyhodnocení fenologického pozorování 57
Ondřej Konečný, Martin Půček, Jiří Sedlo: Sklizeň moštových hroznů v roce 2003 58
Ivana Musilová, Miloš Michlovský: Šlechtění révy vinné na resistenci ve světě a v ČR 61
Jaromír Čepička, Zdeněk Klobáska, Vilém Kraus: Úvaha k členění ČR na vinařské oblasti a podoblasti 69
Pavel Pavloušek: Management kvality ve vinici  začíná již při řezu révy vinné 76

Vinařská technologie


Jaromír Veverka, Martin Prokeš: Nové trendy a možnosti zvýšení fyzikálně chemické stability vína 67
Z vinařské vědy a výzkumu 75
Erich Minárik: Vplyv času výdrže pri nakvasovaní rmutu bieleho hrozna 80
Erich Minárik: Osobitosť zloženia kvasinkovej flóry hrozna a vín tokajskej vinohradníckej oblasti 81


Obchod vínem


Pavel Krška: Vinařův marketing (III.) - Marketingový mix 78

Vinařská historie


Jiří Lafek: O mělnickém zámeckém neboli o „mělčině“ 82
Alena Malcová: Z historie vinařství v Praze 89
Antonín Konečný: Víno v rukávech ministerských náměstků 94
Vojtěch Pazderka: Zemská hospodářská zimní škola v Podivíně 95

Hodnocení vín


Grand Prix Vinex 2004 87

Víno a gastronomie


Helena Baker: IV. Mezinárodní kongres Slow food 2003 v Neapoli 90

Vinařské aktivity


Pavla Burešová: Brněnský vánoční pohár se stává tradicí 94

Vinařství v zahraničí


Lubomír Sedlák: Italské víno chce dobýt Východ

Vinařova kuchyně – Staročeské recepty


Milan Magni: Dobrá jícha pod indiana 97

Vinařské osobnosti
Vítězslav Hubáček: Bedřich Pštross 98

Zprávy z domova i ze světa 99

Nahoru

 

Ra__en__.jpg