Obsah 263
Z redakční pošty 264
Spolkové informace
Jiří Sedlo: Vinařství po vstupu České republiky do Evropské unie 266
Informace z ČMVVU 266
Valná hromada ČMVVU – Svazu vinařů ČR 267
Informace z Moravínu 268
Česká republika v EU
Jiří Sedlo: 12. valné shromáždění a 17. mezinárodní rada AREV v portugalském Portu 23. a 24. dubna 2004
269
Martin Půček: EuropaForum Stuttgart 2004 270
Jiří Sedlo: Stálá skupina pro víno při Komisi ES a Pracovní skupina Víno při COPACOGECA zasedala v Bruselu 30. a 31. 3.
2004 274
Vinohradnictví
Pavel Pavloušek: Stresové podmínky ve vinicích a možnosti jak s nimi bojovat a jak jim předcházet
272
První vinici ze štěpovaných sazenic ve Velkých Pavlovicích dosud obdělává Ing. Jaromír Veverka
293
Ivana Ludvíková: Degustace vzorků vín v ZS Oblekovice 301
Vinařská technologie
Erich Minárik: Vznik sirky a možnosti jej prevencie 279
Petr Bednář, Jiří Drábek: V jednoduchosti je krása: anthokyaniny v červeném víně 280
Erich Minárik: Živiny vínnych kvasiniek pri výrobe červených vín 281
Erich Minárik: Polysacharidy hroznového vína 282
Antonín Konečný: Vinařské problémy před padesáti roky 282
Erich Minárik: Z činnosti expertov O.I.V. 289
Obchod vínem
Pavel Krška: Strategický marketing - dokončení 283
Vinařství v zahraničí
Bogdan Trojak: Polští „vinohradníci-polárníci“ 288
Informace z VF 289
Vinařova kuchyně
Milan Magni: Pečený mladík 290
Recenze
Richard Stávek: Antonín Konečný – vinařem v Africe i leckde jinde 291
Hodnocení vín
Helena Baker: Concours Mondial de Bruxelles 291
Vinařství v zahraničí
Martin Křístek: Po stopách čínských vín 293
Helena Baker: Kasteel Genoels-Elderen – Appellation Hesbaye Contrôlée 302
Vinařská historie
Antonín Konečný: Víte co je to „ Männerrecht“? 299
Drahomír Míša: Historické osobnosti a události našeho vinařství minulého století 299
Společenská rubrika
Prof. Vilém Kraus osmdesátiletý 303
zprávy z domova i ze světa 304